Stihed før stromen |
Der gøres klar til bespisning af gæsterne |
Eleverne er flittige med snitning af grønsager. |
Det sværre holdt det gode sommervejr ikke så det blev en en regnfuld dag, men alligelvel en festlig og god dag.
Fra gård 4 var alle 3 udskolingsklasser, samt mellemtrinnet mødt op. Derudover var også 7a der ude.
Planen for dagen var at vi skulle køre med 4 værksteder, ( se undervisnings forløbene nederst).
- Medie værksted
- hjemkundskab
- matematik
- sløjd
Medieværkstedet:
Her blev der lavet interview, med deltagene i indvielsen. Der blev arbejdet med video, still billeder og blog.
Så er medie holdet igang |
Efter bearbejdning af interview. |
Hjemkundskabs holdet skulle sørge for at der var noget varmt at spise til alle fremmødte.
Dagens ret var Chili sin Carne, et af de helt store hits fra Hvar til Mavers udekøkken.
Idag var det dog en lidt større potion end normalt, da der skulle laves til ca. 60 pers.
Der knokles i køkkenet |
Alle komfure måtte ibrug |
Holdet prøvede at lave en beregning på hvor meget jord der er i skråningen ved teltet, samt beregne hvad den vejer.
Sløjd:
Her blev der arbejdet videre med møblementet til teltet. Eleverne på mellemtrinnet hat bygget bænke til teltet.
Der blev målt, beregnet, savet og skruet. |
- Fredensborg forsyning
- Danmarksjægerforbund
- friluftsrådet
Indvielsen blev foretaget af borgmester Thomas Lykke Pedersen (S). Og formanden for Børne- og Skoleudvalget Hanne Berg.
Thomas forklare lidt om hvad dagen bringer. |
Borgmester Thomas Lykke Pedersen (S) byder velkommen. |
Formanden for Børne- og Skoleudvalget Hanne Berg. |
UNDERVISNINGSFORLØB
SLØJD OG MATEMATIK
EMNE:
Bygning af
bænke.
Faglige emner:
Figurer,
måling, vinkler og design.
Tværfagligt
projekt mellem matematik og sløjd.
Hvad laver
vi på pladsen.
·
M1: samlerbænke som eleverne har lavet
som samlesæt i sløjd. Der måles sædetræ op derude. Og der saves ud.
·
TRINMÅL:
o Matematik: efter 3. klasse
§ Undervisningen skal lede frem mod, at
eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til
at
o Matematik: efter 3. klasse
§ Undervisningen skal lede frem mod, at
eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til
at
§ bruge matematik i relevante hverdagssituationer
§ vælge og benytte regningsart i forskellige praktiske
sammenhænge
§ Erhverve en begyndende forståelse for matematik som
beskrivelsesmiddel.
§ arbejde individuelt og sammen med andre
om løsning af praktiske problemstillinger og matematiske opgaver
§ bruge matematik i relevante
hverdagssituationer
§ i
arbejdet med geometri at: foretage
enkel måling af afstand, flade, rum og vægt
o
Sløjd: efter 4/5/6/7 klasse.
o
Design og produkt
§ Undervisningen skal
lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der
sætter dem i stand til at
§ forstå kreative designprocesser, hvori der indgår
inspiration og ideer, planlægning, udførelse og evaluering
§ udtrykke sig gennem skabende håndværksmæssigt arbejde
§ fremstille produkter med udgangspunkt i egne ideer
§ formgive med personligt præg
o
Håndværksmæssige
arbejdsområder
§ formgive og fremstille
produkter, fortrinsvis i træ og metal
§ udvikle gode
arbejdsvaner
·
Husk:
§ Lim
§ Skruetrækker
§ Boremaskine
§ Skruer
§ Sav
§ Tommestok
UNDERVISNINGSFORLØB
EMNE:
Faglige
emner:
Måling, figurer, geometri, it.
Tværfagligt emne mellem: Matematik, N/T og it
Langs den ene side af udeskole
teltet er der lagt en jordbunke som med tiden skal beplantes med bl.a. bærbuske
og krydderurter. Jorden dækker over en niveauforskel mellem udeskole teltet og
græsarealet neden for teltet. Derfor kan det være svært at danne sig et
overblik over, hvor meget jord, der egentlig ligger for foden af teltet.
1)
Tværsnittet af jordbunken danner en trapez. Hvilke
kendte figurer,( f.eks. firkant, kvadrat og lignende) kan
man opdele trapezen i for at gøre udregningen af arealet lettere?
2)
Beregn tværsnittets areal med målene som er vist på
tegningen nedenfor?
3)
Tegn tværsnittet i målestoksforholdet 1:10.
Jordbunken følger jævnt denne
trapezform 8,5 m
langs teltet, før den afrundes for enden.
4)
Beregn rumfaget af den del af jordbunken som følger
denne trapezform.
Hvis jorden er tør vejer den ca. 1
g/cm3 og hvis jorden er våd vejer den ca. 2 g/cm3. dette
kontrolleres ved hjælp at vægt, og vi prøver at lave forskellige test prøver
med forskelligt vand indhold, disse bruges til at bestemme bedets vandindhold
og dermed vægt.
5)
Hvor mange gram går der på 1kg, og hvor mange kg går
der på et ton.
6)
Hvor mange cm3 går der på 1 dm3,
og hvor mange dm 3 går der på 1 m3
7)
Hvor meget vejer jordbunken omtrent, hvis jorden er
våd? Angiv resultatet i ton.
I dag vejer en nyregistreret
personbil i gennemsnit 1100 kg.
8)
Hvor mange personbiler skal man have for at få den
samme vægt som hele jordbunken foran teltet?
9)
Hvis man antager, at man kan have maksimalt 25 kg jord på en skovl, hvor
mange gange vil man skulle fylde skovlen for at flytte hele jordbunken om på
den anden side af teltet?
I første omgang ser vi på en hindbærbusk, som skal plantes med en planteafstand på
10)
Hvor stort er beplantningsarealet, hvis vi benytter os
af jordbunkens opadvendte overflade? (den skrå flade samt den øverste vandrette
flade).
11)
Tegn en skitse over, hvordan man kan plante
hindbærbuskene bedst, således at man får flest buske plantet, hvis man benytter
hele arealet til hindbærbeplantning.
Husk at man ikke kan plante helt ud til kanten, men at der skal være en ½ plante-/rækkeafstand på hver side af bedet.
Husk at man ikke kan plante helt ud til kanten, men at der skal være en ½ plante-/rækkeafstand på hver side af bedet.
12)
Hvis man udnytter jorden bedst muligt, hvor mange
hindbærbuske kan der så plantes i alt?
13)
Vælg nu selv hvilke planter eller buske du vil plante,
hvis du kunne bestemme, hvad der skule plantes i bedet.
Søg information på internettet om plante- og rækkeafstand for dine planter og tegn ligeledes en skitse over dit bed, hvor du bruger arealet bedst muligt.
Søg information på internettet om plante- og rækkeafstand for dine planter og tegn ligeledes en skitse over dit bed, hvor du bruger arealet bedst muligt.
Fællesmål/ trinmål.
·
TRINMÅL:
§ Matematik
efter 6 klasse.
§ Matematiske
emner: Undervisningen i
geometri skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og
færdigheder, der sætter dem i stand til.
§ undersøge og konstruere enkle figurer i planen
§ kende grundlæggende geometriske begreber som linjer, vinkler, polygoner og
cirkler
§ spejle, dreje og parallelforskyde, bl.a. i forbindelse med arbejdet med
mønstre
§ arbejde med tredimensionelle modeller og enkle tegninger af disse
§ arbejde med enkle eksempler på målestoksforhold og ligedannethed i
forbindelse med tegning
§
undersøge metoder til beregning af
omkreds, areal og rumfang i konkrete situationer
·
HUSK:
§ Målebånd
§ Pinde/lægte
§ Stor
vinkel
§ Skovl
§ Trillebør
§ Regnemaskiner
Vægt
UNDERVISNINGSFORLØB
HJEMKUNDSKAB
EMNE:
Fremstilling
af Chili Sen Carne
Faglige emner:
Kost,
ernæring, tilberedning af fødevarer.
Tværfagligt
projekt mellem hjemkundskab og matematik
Gruppe 2: laver hjemkundskab, chili sen carne.
Der arbejdes på udebålsted, samt 2 gasblus (ego). 80/20 princippet. Hjemme er der snakket om.
·
Hvorfor
at det er vigtigt at bruge årstidens, og lokalt producerede råvarer.
·
Hvad
er 82/20 princippet.
·
Opskriften
er beregnet om så at opskriften nu er til 60 og ikke 4
CHILI
SIN CARNE
60 personer:
Bønner på dåse
15 stk.
Løg 30 stk
Grønsager, 15 kg ( gulerod, squash, kål, ærter,
peberfrugt,
bladselleri.)
Hvidløg 15 fed
Chili 15 stk
Spidskommen 15 spsk
Korianderfrø knuste 15 spsk
Mosede tomater 15 flasker
Salt
oli
Trinmål:
o
Hjemkundskab, efter 4/5/6/7klassse
o
Madlavning og måltider
o Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har
tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at
- tilberede fødevarer efter grundlæggende
madlavningsteknikker og -metoder
- sammensætte og tilberede enkle retter og
måltider, der er kendetegnende for forskellige situationer, historiske
perioder og kulturer
- planlægge indkøb og arbejdsproces
- få en forståelse af mad og måltider i et
socialt, kulturelt og historisk perspektiv
- eksperimentere med fødevaresammensætninger og krydringer med henblik på at skabe æstetiske indtryk og udtryk
o
Fødevarer, forbrug, hygiejne:
§ få en forståelse af fødevarers vej fra jord til bord
(oprindelse,sæson produktion, distribution, indkøb, anvendelse og
bortskaffelse)
§ forklare madens, forbrugets og
hygiejnens/husholdningens betydning for miljø, sundhed og livskvalitet
§ anvende principper for bæredygtig husholdning i
forbindelse med indkøb, madlavning, opvask, rengøring, vask og
affaldshåndtering
§ Tage kritisk stilling som forbruger såvel som til
vilkår for at leve bæredygtigt og med både sundhed og livskvalitet.
·
HUSK:
§ Gasblus
§ Knive
§ Skærebrædder
§ Grydeskeer
§ Gryder, store
§ Op øsere
§ Skrællere
§ Skåle
§ Råvare
·
Salt
·
Pebe
·
Chili
·
bønner
hvide
·
tomat
koncentrat
årstidens grønsager
UNDERVISNINGSFORLØB
DANSK, FILM, FOTO og IT
EMNE:
Videoboks,
interview og dokumentation.
Faglige emner:
Dansk, det skrevne sprog, film/foto og it.
Gruppe 3: film, foto, IT.
Gruppen
forbereder hjemmefra (dansktimerne) i ugen optil, nogle relevante spørgsmål,
som kan bruges til interview i VIDEOBOKSEN.
De skriver tekster ud fra interview andre elever, tager stilbilleder som derefter lægges op på bloggen.
De skriver tekster ud fra interview andre elever, tager stilbilleder som derefter lægges op på bloggen.
·
TRINMÅL:
o
Dansk efter 6.klasse.
o
Det skrevne sprog – skrive: Undervisningen skal
lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der
sætter dem i stand til at
- strukturere og skrive tekster i forskellige
fiktive og ikke-fiktive genrer
- indsamle og disponere stof før skrivning samt
skrive fra ide til færdig tekst
- strukturere og variere eget skriftsprog og
skabe sammenhæng mellem sætninger og afsnit
- skrive kommenterende, forklarende og
argumenterende med et ordforråd tilpasset forskellige teksttyper
- layoute tekster til bestemte formål og
modtagere
- skrive på computer med funktionel skriveteknik
- kunne søge hensigtsmæssigt på internettet og
bruge tekstbehandling varieret i egne skriveprocesser
- bruge
skrivning bevidst som støtte for tænkning.
o
Foto efter 8-9 klasse.
o Brug af fotografisk udstyr og fototeknikker: Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har
tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at
§ arbejde praktisk med fotografisk udstyr og
fototeknikker
§ anvende fotografering og billedbehandling æstetisk i
større og mindre projekter.
o
Samspillet mellem teknik, betydning og formidling: Undervisningen skal
lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der
sætter dem i stand til at
§ udarbejde et færdigt fotografisk produkt
§ vælge hensigtsmæssigt udstyr og teknik og benytte
disse til at gennemføre fotografiske opgaver både individuelt og i samarbejde
med andre
§ udarbejde oplæg til præsentationer og formidlinger,
hvori informationer hentet fra eksterne kilder indgår
§ have kendskab til regler for brug af andres og
offentliggørelse af egne billeder.
·
HUSK:
o
Kameraer
o
Video
o
PC/tablet
o
Div. Kabler
o
Lamper
o
Net- opkobling
o
Stativ
Ingen kommentarer:
Send en kommentar